Sterilisation og kastration af kat

Hvorfor kastrerer og steriliserer vi katten?
Katte er fra naturens side udstyret med et stærkt jagtinstinkt, og de bruger det meste af deres tid på at markere deres territorium og jage.
Katte markerer ved at strinte urin og lave kradsemærker. Katte kan også finde på at markere deres territorium inden døre, hvilket de fleste ejere ikke synes om.
Hunkatte er meget reproduktive dvs 2 katte kan på bare en sommer nå at få tre kuld, ca. 12 killinger, 2. år bliver det til 144 katte, 3. år optil 1700 katte og 4. år optil 20.000 katte (kilde: dyrenes beskyttelse).

Undgå at katten strinter med kastration
Det er især hankatte, der markerer deres territorium, men hunkatte kan også finde på at gøre det. Især hankattens urin har en meget kraftig duft, efter de er blevet kønsmodne, hvilket katten bliver når den er ca. 6 måneder. Desuden kommer hunkatten i løbetid hver 3. uge fra februar til september, og det kan være en meget støjende periode. Det er nogle af disse instinkter vi kan undertrykke eller helt fjerne ved at sterilisere og kastrere kattene.

Katten efter sterilisation og kastration
Den vigtigste ændring hos katten efter kastration og sterilisation er et fald i det daglige energi behov, der sammen med en øget appetit betyder at man skal fodre restriktivt hvis ikke de skal blive for tykke. Der er også en øget risiko for urinvejssten, sukkersyge og ledproblemer. Det er derfor vigtigt at katten får et foder der forebygger disse risici. Læs om overvægt her.

Hvad er en kastration af kat?
Kastrationen foretages i narkose, der laves et lille snit i pungen som testiklerne kan fiskes ud igennem, de underbindes og fjernes. Snittet i pungen er så lille at det ikke kræver syning. Ved kastration fjernes testiklerne altså helt, og derved også den største produktion af testosteron. Hankattens behov for at have et territorium bliver mindre, da han ikke længere er interesseret i at parre sig. Hos Lokaldyrlægen anbefaler vi at kastrere hankatten når den vejer minimum 2 kg og er ca. 5 mdr, på denne måde kan man forebygge at han begynder at strinte inden døre, man er desuden med til at forhindre at der kommer uønskede killinger.

  1. Sterilisation foretages i fuld narkose. Katten lægges på ryggen på en varmepude. Den barberes og vaskes for at sikre, at operationen kan foretages sterilt.
  2. Der åbnes indtil bughulen, hvor livmoder og æggestokke underbindes og fjernes. Det er æggestokken man kan se på billedet.
  3. Bugmuskulatur og huden sys, stingene skal sidde i minimum 10 dage.

Ved at fjerne livmoder og æggestokke undgår man løbetid og killinger, man mindsker risikoen for at der kan opstå livmoderbetændelse og mammaetumores eller kræft i mælkekirtlerne. Den væsentligste hormonproduktion foregår i æggestokkene, ved at fjerne dem, undgår man at hunkatten kommer i løbetid. Vi anbefaler at steriliserer hunkatten når den vejer over 2 kg, så er katten ca. 6 måneder gammel.

Hvorfor skal katten veje 2 kg?

Vi vil gerne neutralisere vores katte så tidligt som muligt for at undgå uønskede drægtigheder og strinteri.

Når vi  anbefaler at vente med sterilisere katten til den vejer 2 kg, handler det om sikkerhed i forbindelse med narkosen. Killinger kan steriliseres så tidligt som 12 uger, men disse små katte forbrænder narkosen hurtigere og mængden af medicin er lille pga deres mindre kropsvægt, og herved er der større risiko for over- eller underdosering af medicinen.