Fremmedlegeme – kontrastundersøgelse

Hvad er et fremmedlegeme?
Nogle hunde og katte spiser mærkelige ting, der hvis man er uheldig kan sætte sig på tværs i mave eller tarmkanal. Det kan være alt fra strømper, gummibolde, gavebånd og knogle stumper fra kødben.
Der kan også opstå forsnævringer på tarmen, eller tumorer der forhindrer gennemløb. Begge dele giver samme symptomer.

Hvad er symptomerne på fremmedlegeme?
Symptomerne er typisk opkast, nedsat appetit, dehydrering. Lidt afhængig af om der er helt stoppet for passage eller kun delvist og hvor langt nede i mave-tarm kanalen blokeringen sidder kan der også ses diarre, trængninger, blod i afføringen og smerter.

Hvordan stiller man diagnosen?
Nogle fremmedlegemer kan palperes udefra, og man kan også nogle gange ultralydsscanne bughulen og på den måde se hvad der stopper. Men den sikreste metode er røngten med kontrast.

Kontrastundersøgelse
Ved kontrastundersøgelse starter man med et nativ billede, altså et billede uden kontrast. Selve undersøgelsen tager det meste af en dag. Da kontrastvæsken skal indgives og derefter tager man løbende billeder.

På den måde kan man følge kontrasten igennem mavesæk og tarmkanal. Man kan se på billederne hvor kontrasten bliver stoppet.

Hvad gør man ved det?
Hvis din hund eller kat får konstateret et fremmedlegeme så er behandlingen operation. Man åbner bughulen, og finder stedet hvor fremmedlegemet eller obstruktionen sidder. Man fjerner fremmedlegeme og tarmstykke, for at sikre at der ikke opstår komplikationer efterfølgende.