Efter operationen

Her er lidt gode råd og nyttige oplysninger om, hvordan dit dyr skal behandles efter det har været i bedøvelse.

Bedøvelse
Katte bedøves ved en enkelt injektion typisk i lår musklen eller i nakken. Hundene derimod får først noget beroligende og selve narkosen gives i de fleste tilfælde i et venekateter i forbenet. Derfor er der et lille område, som er barberet. Pelsen vokser under normale omstændigheder ud igen på 6-8 uger.
Måske er dit kæledyr også blevet “intuberet”, det vil sige at vi har ført en gummislange ned i luftrøret til indånding af ilt og bedøvelsesmiddel i gasform. Når gummislangen fjernes under opvågningen, kan det udløse lidt hoste.

Når I kommer hjem
Når man har været bedøvet, bedøves sanserne også, det betyder at temperatur reguleringen ikke fungerer som den skal, hørelsen og reaktions evnerne er heller ikke som de plejer.
Derfor skal dit dyr placeres i rolige og varme omgivelser. Berolig dyret med dit nærvær, men undgå at andre dyr i familien eller børnene kommer til at forstyrre eller ophidse det. Afhængig af hvilken bedøvelse dit dyr har fået kan dit dyr godt virke søvnig eller nedstemt i løbet af aftenen og for nogles vedkommende, næste dag.
Kattene skal derfor holdes inde i minimum et døgn og hundene skal luftes i snor.
Husk at området omkring operationssåret kan være lidt ømt.

Operationssåret
Med mindre du har fået anden besked, skal du ikke gøre noget ved operationssåret. Du må dog gerne dagligt se efter, om såret er hævet, om der flyder væske fra såret, eller om nogle af trådende/stingene er gået op – i så fald bedes du kontakte klinikken.
Dyret må ikke slikke i såret – det vil forsinke eller i værste fald kunne forhindre helingen af såret. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at anvende en krave for at forhindre dyret i at slikke. Der findes flere typer, til hunde er der “lampeskærmen” som er en plastik tragt eller en “badering” som er en oppustelig ring der lægges om halsen.

Fjernelse af sting
Det er vigtigt, at dyret ikke springer op eller ned eller leger voldsomt, eftersom det kan skade såret og forsinke helingen.

Hvis dit dyr er blevet syet kan der være at stingene skal fjernes efter 10-14 dage. Det gøres her på klinikken uden yderligere omkostninger.
Ved nogle operationer vælger vi at sy med “selv-opløseligt” sutur. Det holder typisk i 3-4 uger, hvis det generer dit dyr kan vi sagtens fjerne dem.

Tandbehandlinger
Har dit kæledyr fået renset tænderne kan de være lidt ømme i munden i et døgns tid efter behandlingen, man kan opbløde foderet. Hvis der er blevet fjernet tænder kan det være en god ide med oplødt foder i 3-4 dage.
Du kan forebygge ny tandstendannelse ved at fodre med et specielt tørfoder, ved daglig tandbørstning med en blød tandbørste, tilbyde tyggeben og legetøj der er beregnet til at gnave i, man kan desuden tilsætte plaque-off pulver til maden eller aquadent til drikkevandet.
Læs mere under tandbehandling
Blødning fra tandkødet i dagene efter en tandbehandling bør kun være kortvarig, da tandkød heler meget hurtigt. Hvis blødningen varer ved, kontakt da venligst klinikken.

Forbindinger
Det er meget vigtigt at forbindinger holdes tørre. Ved luftning kan man pakke ben og pote ind i en plastikpose. Husk at fjerne plastikposen igen, når i kommer hjem.
Undgå at dyret gnaver i forbindingen og brug evt. en plastikkrave.
Hvis forbindingen beskadiges, bliver våd, benet hæver eller begynder at lugte dårligt, så kontakt straks klinikken.
Hvis dyret viser øget interesse for forbindingen, kan det være fordi den er for stram eller har rykket sig, kontakt da klinikken.

Motion
Det anbefales, at du holder dit dyr fuldstændigt i ro de første 24 timer efter behandlingen, med mindre du har fået andet at vide.
Derefter er omfanget af den tilladte motionering afhængig af, hvilken behandling dyret har fået.
Hundene må luftes i snor, de første dage korte ture så de kan besørge og derefter lidt længere. Fuld motion kan genoptages når stingene er fjernet. Har hunden blot været bedøvet til undersøgelse kan normal aktivitet genoptages efter 2-3 dage når bedøvelsesmidlerne er helt ude af kroppen.
Kattene skal holdes inde indtil stingene er fjernet. Hvis katten blot har været bedøvet skal den holdes inde i 48 timer.

Fodring
Efter operationen anbefaler vi nogle gange et særligt foder, for fx at skåne tarmsystemet, eller give ekstra energi til at komme oven på igen. Det kan også være mere langsigtet for at forebygge overvægt eller tandsten.

Smertebehandling
Din hund eller kat har i forbindelse med operationen været smertebehandlet og har muligvis brug for yderligere behandling. Du vil i så fald få medicin med hjem til den videre behandling.